Valóban rákot okoz a mikrohullámú sütő? Elkészítési módok, melyekkel több tápanyag marad az ételben

Élelmiszerkutatók vizsgálták, hogy bizonyos zöldségek antioxidánstartalma milyen mértékben változik a különböző elkészítési módok hatására. Valamint egy további kutatás során az is kiderült, hogy valóban rákot okoz-e a mikrohullámú sütő használata. Az eredményeket Dr. Greger orvos és nemzetközileg elismert táplálkozástudományi előadó összegezte. 

Több mint 300 vizsgálat

A kutatás több mint 300 vizsgálatból állt, mely során 20 különféle zöldséget, 6 különböző módszerrel készítettek el és 3-féle méréssel vizsgálták az antioxidánstartalmukat. Az eredmények jól mutatják, hogy legnagyobb mértékben a vízben és a kuktafazékban való főzés során csökken a zöldségek antioxidánstartalma, körülbelül 14 százaléka tűnik el a főzővízben. Mi a legkímélőbb főzési módszer? A zöldségek mikrohullámú sütőben való elkészítése, mivel megmarad az antioxidánstartalmuk 97,3 százaléka. Továbbá kiderült, hogy a vizsgált 20 zöldség között van egy, mely függetlenül attól, hogy milyen módon készül, elveszti antioxidánstartalmának 75 százalékát. Ez a zöldség nem más, mint a kaliforniai paprika, szóval érdemes inkább nyersen fogyasztani.

mikróhullámú sütő elkészítési alternatívája

Nem csökken az antioxidánstartalmuk

Három olyan zöldség volt a vizsgált növények között, melyeket bármilyen módon készítettek el, nem vesztettek antioxidánstartalmukból. Melyek ezek? Az articsóka, a cékla és a hagyma. A spárgát is érdemes kiemelni, mivel kizárólag a serpenyőben való elkészítés során veszít értékéből, a többi esetben nem. Továbbá kiderült, hogy a sárgarépa és a zeller antioxidánstartalma nő, függetlenül attól, hogy milyen módon vannak elkészítve. A zöldbab is majdnem csatlakozott ehhez a sorhoz, hiszen a vízben és a kuktafazékban történő főzés kivétel, minden egyéb mód növeli az antioxidánstartalmát. Bármilyen meglepő, de ez azt jelenti, hogy a mikrohullámú sütőben készített zöldbab egészségesebb, mint a nyers változat.

A mikrohullámú sütő káros hatásairól mi jut eszedbe először?

Naponta körülbelül 20 ember érkezik az amerikai sürgősségi osztályokra mikrohullámú sütő okozta sérülésekkel. Sokan a pattogatott kukorica gőzétől vagy a túlmelegített gyantától szereznek égési sérüléseket, de a legtöbben a forró víztől. A tűzhelyen való forralás során buborékok képződnek, melyek a víz tetejére érve eltűnnek és velük együtt a felesleges hő is eloszlik. Ettől eltér a mikrohullámú sütőben lezajló folyamat, hiszen ott buborékok nem képződnek, emiatt könnyen túlforrósodhat a víz. Ilyen esetben érdemes néhány percig a készülékben hagyni a folyadékot, hogy lehűljön. Azonban nem ezekre a veszélyekre gondolnak az emberek először, mikor a mikrohullámú sütő káros hatásairól kérdezik őket. Sokkal inkább a sugárzás miatt aggódnak.  

A szivárgás észlelésének olcsó módja

A gyártók nem véletlenül figyelmeztetik a vásárlókat, hogy nyitott ajtóval ne működtessék a mikrohullámú sütőket. Biztonsági kapcsolókat is elhelyeztek a készülékekben, melyek automatikusan kikapcsolják azt, ha kinyílik az ajtó. Mindez azért fontos, mert az ételeket melegítő sugárzás nem juthat ki a háztartási gépből. Azonban ez nem mindegyik készülékre igaz, sok esetben még zárt ajtóknál sem tökéletes az árnyékolás. Egy gyors és egyszerű tesztmódszerrel bárki ellenőrizheti a sajátját. Ehhez fontos, hogy a mikrohullámú sütő LEGYEN KIKAPCSOLVA. Ha ezt leellenőrizted, akkor tedd be a mobilodat és csukd rá az ajtót. Tárcsázd a bent lévő készülék számát, ha kicsörög, akkor a mikrohullámú sütő árnyékolása nem működik megfelelően. Jó hír, hogy az sincs közvetlen veszélyben, akinek megcsörren a telefonja. Hiszen valóban mérhető szivárgás működés közben, de ennek mértéke a biztonságos határértéken belül van, nem számít túl intenzívnek a sugárzás.

mikróhullámú sütő elkészítési alternatívája

Aggódnunk kell a működés közbeni kis szivárgás miatt?

Évtizedekkel ezelőtt egy nő esetének jelentésében rögzítették, hogy a hölgynek szürkehályogja alakult ki a mikrohullámú sütő szivárgása miatt. Csupán erről az esetről tudunk, azonban sok ember kap szürkehályogot és sok ember használ mikrohullámú sütőt. Szóval ez nem bizonyít semmit, ám egy török tanulmányban olvashatunk patkányokon végzett vizsgálatról. Az eredményekből látszik, hogy felületes szemrendellenességeket tapasztaltak a készülék elé helyezett patkányoknál. Azonban az emberekre nem jellemző, hogy főzés vagy melegítés közben folyamatosan bámulják a készülék ajtaját. Szóval, ha teljesen biztonságos használatra törekszünk, akkor működés közben ne merengjünk el a forgó tányér látványában és még véletlenül se ejtsük a lábunkra a készüléket.

A Dr. Greger által összegzett kutatási eredmények azt mutatják, hogy a különféle elkészítési módok nagy mértékben befolyásolhatják a zöldségek antioxidánstartalmát. A mikrohullámú sütővel kapcsolatos vizsgálatból pedig kiderült, hogy a készülék használata teljesen biztonságos, a szivárgó sugárzás negatív hatása nem számottevő.

 

forrás: nutritionfacts.org

képek: unsplash.com