Krónikus egészségügyi problémáktól a teljes gyógyulásig

Idén szeretnénk Titeket – Viblance fogyasztókat, igazi granola őrülteket – közelebbről megismerni. Kíváncsiak vagyunk rá, kik vagytok, mi a történetetek, hogyan segítik vagy segíthetik a termékeink a mindennapi étkezéseiteket, milyen kihívásokkal álltok szemben nap mint nap, és hogyan inspirálódtok a hétköznapokban az életetek bármely területén. 

Adriennel beszélgettünk, aki korábban több, mint 10 féle krónikus egészségügyi problémával és jelentős súlyfelesleggel küzdött. Úgy döntött nem törődik bele a helyzetébe, nem adta fel és addig ment, amíg sikerült megoldást találnia. A gyógyszereket vitaminokra cserélte, teljes életmódváltáson ment keresztül és visszakapta az életét.

Túl vagy egy nagyobb életmódváltáson, és ez a lendület azóta is tart. Mesélnél bővebben arról, hogy mi volt ennek az oka milyen betegség, probléma, amik hatására elindultál ezen az úton?

Korábban rengeteg egészségügyi problémával küzdöttem, a súlyom folyamatosan jojózott, sosem sikerült tartósan és eredményesen fogynom. Volt egy 14 éve tartó pajzsmirigy problémám, amit a lányom születésekor diagnosztizáltak, állandó ízületi problémákkal és éves szinten 4-5 alkalommal ínhüvelygyulladással küzdöttem. Nem tudtam végig aludni az éjszakákat, reggel általában fáradtabban keltem, mintha nem is aludtam volna. Mindent kipróbáltam, ami lehetséges volt, de semmi nem hozott változást. Ez a sikertelenség és kilátástalanság magával hozott egy depresszív hangulatot is, nem volt kedvem felöltözni, társaságba járni, csak a kötelezőket csináltam meg. Fizikailag jóval idősebbnek éreztem magam a koromnál, nehezemre esett mozogni és ekkor döntöttem úgy, hogy elég volt. 

Facebookon szembe jött velem egy idézet: “Ha te nem hiszel magadban, hogyan várod el, hogy más bízzon benned?” Ez annyira szöget ütött a fejemben, hiszen a két élsportoló gyerekemmel betartatok mindent, maximális támogatást igyekszem biztosítani, akkor én milyen példát mutatok így nekik? Átkattant bennem valami és így, hogy igazán akartam a változást elkezdtek nyílni előttem a kapuk, jöttek a lehetőségek. És ez nem csak egy berögzött mondás, tényleg így van, olyan embereket sodort az utamba az élet, akik valamilyen módon hozzájárultak az előrehaladásomhoz. 

Ajánlás útján találtam rá arra a doktornőre, aki végül segíteni tudott a problémáimon. Nem fűztem hozzá sok reményt, de utolsó próbálkozás alapon úgy döntöttem elmegyek hozzá. A vizsgálaton kiderült, hogy nem csak a pajzsmirigyemmel volt gond, amiről eddig tudtam, hanem ezen kívül még 16 különböző problémára is fény derült. Mindezt a vérmintám alapján állapította meg. Például a kortizol szintem rettentően magas volt, hasnyálmirigy és vastagbél gyulladásom volt. Fontos elektrolitok és ásványi anyagok szintje alacsony volt a szervezetemben. Ezek nagymértékben összefüggtek a fáradtsággal és a hangulatommal is. Addig folyamatosan antibiotikumokon, gyógyszereken, fájdalomcsillapítókon éltem. A doktornő segített beállítani az étkezésemet, számomra megfelelő vitaminokat javasolt, teljesen személyre szabott tanácsokat kaptam, egy komplett életmódváltási programot. Elhagytam a glutént és az állati eredetű tejtermékeket növényire cseréltem, ezekre a problémáim súlyossága miatt is szükség volt.

“Átkattant bennem valami és így, hogy igazán akartam a változást elkezdtek nyílni előttem a kapuk, jöttek a lehetőségek. És ez nem csak egy berögzött mondás, tényleg így van, olyan embereket sodort az utamba az élet, akik valamilyen módon hozzájárultak az előrehaladásomhoz.” 

Nagy változásokon mentél keresztül, fogytál 26 kg-t, elmúltak az ízületi gyulladásaid. Az állati eredetű termékeket növényire cserélted és gyógyszerek helyett vitaminokat szedsz. Mesélsz arról, hogy mindezt hogyan és mennyi idő alatt sikerült elérned? 

A doktornő javaslatai alapján 7 hónapja váltottam életmódot. Az én szervezetemre és problémáimra szabva kaptam egy táplálkozási tervet, edzéstervet, vitamin javaslatokat. Odafigyelek arra, hogy mikor mit eszem, heti szinten rendszeresen mozgok, megadott pulzustartományban végzem az edzéseket, olyan vitaminokat szedek, amik kifejezetten az én problémáimra nyújtanak kiegészítő megoldást. 3 hónap alatt jutottam el oda, hogy elhagytam a gyógyszereimet és fogytam 20 kg-ot. Fontos megjegyezni, hogy ez nem fogyókúra, nem diéta, hanem egy egyéni igényekre szabott ÉLETMÓD! Az első két hét volt a legnehezebb, rengeteg újdonság volt és a problémáim súlyossága miatt szigorú étrendet kellett tartanom. Küzdöttem egy kis fejfájással, amíg tisztult a szervezetem és a méregtelenítő folyamatok zajlottak, illetve a hirtelen változás a hormonrendszeremre is hatással volt. Ezektől nem kell megijedni, mert utána beáll az egyensúly a szervezetben és hozzászokunk az új rutinhoz.

“3 hónap alatt jutottam el oda, hogy elhagytam a gyógyszereimet és fogytam 20 kg-ot. Fontos megjegyezni, hogy ez nem fogyókúra, nem diéta, hanem egy egyéni igényekre szabott ÉLETMÓD!”

 

A férjem alapvetően mindig is támogatott, éreztette velem, mennyire értékes vagyok, jó vagyok úgy, ahogy vagyok, de közben azért nem éreztem magam annyira jól a bőrömben. Nem adtam fel és addig mentem, amíg el nem értem azt, ami tulajdonképpen most vagyok. Egészségügyileg tökéletesen helyre jöttem, de a testemen szeretnék még formálni. Hatalmas öröm számomra, hogy újra életvidám és energikus vagyok. 25 évesnek érzem magam. Azóta nem volt sem ízületi- sem ínhüvelygyulladásom. Kipihenten és fitten kelek, semmiért nem cserélném el ezt az érzést.

“A férjem rettenetesen szkeptikus, nehezen válik meg a jól megszokott dolgaitól, de a változásomat látva mégis ő kért meg, hogy vigyem el a doktornőhöz. Büszke vagyok rá, de leginkább magamra, hogy idáig eljutottunk.”

Milyen új szokásokat alakítottál ki, amik segítségével meg tudod őrizni az elért eredményeidet?

Meghatározott időablakban étkezem, egyenletesen elosztva és nagyon figyelek arra, hogy milyen összetevőket tartalmaznak az ételeim, amiket magamnak készítek el. A mozgás a mindennapjaim részévé vált, eleinte sétával kezdtem, jó időben kint, rossz időben beltéri opciót választok. 

Mostmár eljutottam oda, hogy heti ötször edzem. Nincsenek kifogások, ha kint rossz idő van, akkor ráállok a futópadra. Ha tudom, hogy reggel 7-8-kor indulnom kell itthonról, akkor korábban felkelek, hogy még előtte beleférjen az edzés. Annak ellenére, hogy ennyire elkötelezett vagyok, azért volt egy-egy nehezebb pillanat. Január első napján például annyira fáradt voltam, hogy úgy voltam vele “ma biztos, hogy nem”. Aztán délután 5-kor mégis ráálltam a futópadra és utána, amikor megcsináltam, annyira jó érzés volt, meg tudtam dicsérni magam és ez büszkeséggel töltött el. A fiamnak volt egy olyan mondata, hogy: “Anya felnőttél hozzánk és büszke vagyok rád.”

Eleinte a megfelelő táplálkozás mellett rengeteg vitamint szedtem a korábban kialakult hiánybetegségeim miatt, de 3 hónap elteltével csökkenteni tudtam a mennyiségen. Csak a szükséges vitaminokat szedem továbbra is. Negyedévente vagy félévente járok kontrollra, ahol ellenőriztetem, hogy minden rendben van-e. A vízfogyasztásra is nagyon figyelek, naponta 3 litert igyekszem elfogyasztani. 

Korábbi életmódváltással kapcsolatos próbálkozások és fogyókúrák során rengeteg sikertelenségem és elakadásom volt, most viszont semmilyen nagyobb akadályba nem ütköztem. A kulcs talán az, hogy nem a lemondásokra koncentrálok, mindent eszek, csak másképp, alternatív módokon elkészítve úgy, ahogy számomra megfelelő. Ez a változás és jó közérzet, amit nap, mint nap tapasztalok elég motivációt ad arra, hogy soha ne hagyjam abba.

“A kulcs talán az, hogy nem a lemondásokra koncentrálok, mindent eszek, csak másképp, alternatív módokon elkészítve…” 

Szerencsésnek mondhatom magam, mert a családom mindenben támogat és a hatásomra ők is életmódot váltottak, mostmár együtt csináljuk. Az ünnepek előtt többször kaptunk olyan megjegyzéseket, hogy majd biztos nem fogjuk tudni tartani az új szokásainkat. A helyzet az, hogy nekünk annyira bevált ez, annyira jól érezzük magunkat a bőrünkben, hogy nem esik nehezünkre. A gyermekeim sportteljesítménye 30%-al javult, amióta jobban odafigyelünk az étkezésre, a fiamnak sikerült csökkentenie a testzsírszázalékából, 8 kilót fogyott. A lányomat hisztamin intoleranciával diagnosztizálták, ami miatt eleinte asztmás tüneteket produkált és légzési nehézségei voltak, ez edzéseken is problémát okozott. Rengeteg élelmiszert nem fogyaszthatott, viszont elvittem ahhoz a doktornőhöz, akinél jártam és neki is személyre szabott étkezési tervet írt, rengeteg alternatív megoldással, hogy semmiről ne kelljen lemondania, ami az ő kortársainál normális. Például a hagyományos fagylalt helyett vegán fagylaltot kap, így ő is bátran eheti, amikor megkívánja. Karácsonykor megbeszéltük a rokonokkal, hogy mi mindenhová a saját ételeinket visszük magunkkal, miattunk senki ne érezze úgy, hogy mást kell enni, ez a mi döntésünk. Mindenki azt eszik, amit szeretne, ezt szerintem fontos tiszteletben tartanunk. 

“A gyermekeim sportteljesítménye 30%-al javult, amióta jobban odafigyelünk az étkezésre.”

 

Mit tanácsolsz azoknak, akik hasonló cipőben járnak, olyan problémával küzdenek, amire még nem találtak megoldást?

Én hiszek abban, hogy mindenki tud változtatni, aki akar. Nem kell beletörődni a jelenlegi helyzetünkbe vagy azt gondolni, hogy a genetikánk miatt nekünk úgysem menne. Azt tanácsolom mindenkinek, hogy induljon el a változtatás útján és válasszon olyan módszert, amiben hinni tud. Semmiképp ne törődjenek bele abba, hogy nekik életük végéig gyógyszereket kell szedniük.

“Nem kell beletörődni a jelenlegi helyzetünkbe vagy azt gondolni, hogy a genetikánk miatt nekünk úgysem menne. Semmiképp ne törődjenek bele abba, hogy nekik életük végéig gyógyszereket kell szedniük.”

Élő példa vagyok arra, hogy van más megoldás. Nekem akkor lett elegem, amikor már annyi gyógyszert és hormont akartak felírni, hogy mellékhatásként az arcom is kezdett eltorzulni. Ekkor döntöttem úgy, hogy én ezt nem akarom csinálni és 9 vitaminnal plusz egy teljes életmódváltással kiváltottam az összes gyógyszert. Mindenki számára van megoldás, viszont csak annak lehet segíteni, aki igazán akarja. Ahogy egyre jobban lettem és jobb formába kerültem, úgy a környezetemben egyre többen kérdeztek arról, hogyan sikerült elérnem mindezt. Ami számomra igazán furcsa volt, hogy a legtöbben azt kérdezték elsőre, hogy milyen fogyókúrás eszközt használok. Ebből látszik, hogy mennyire arra szocializálódtunk, hogy a gyors és lehetőleg erőfeszítésektől mentes megoldásokat keressük. 

“Élő példa vagyok arra, hogy van más megoldás. Nekem akkor lett elegem, amikor már annyi gyógyszert és hormont akartak felírni, hogy mellékhatásként az arcom is kezdett eltorzulni. Ekkor döntöttem úgy, hogy én ezt nem akarom csinálni és 9 vitaminnal plusz egy teljes életmódváltással kiváltottam az összes gyógyszert.”

 Hol találkoztál először a Viblance-el?

Nekem az a doktornő javasolta először a Viblance granolákat, akinél az életmódváltásom kapcsán jártam. Eleinte, amikor edzésen meséltem a többieknek, hogy általában granolát szoktam reggelizni, akkor azt a reakciót kaptam, hogy hagyjam már, hiszen fél óráig sem tartanak ki és újra éhes leszek. Aztán amikor az egyik barátnőmnek adtam egy kis tasakos Viblance granolát, hogy próbálja ki és tapasztalja meg saját maga, akkor meglepődött, hogy valóban órákon keresztül nem volt éhes, simán kibírta ebédig. Sokakban van egy olyan tévhit, hogy tele kell tömni magunkat étellel, hogy kibírjuk ha esetleg későn jutunk újra ennivalóhoz. Én azt tapasztalom, hogy egészséges étkezéssel is kibírod ezeket az intervallumokat, nem feltétlenül a mennyiség, sokkal inkább a minőség számít. A pozitív tapasztalataim hatására rendszeres fogyasztóvá vált az egész család.

“Nekem az a doktornő javasolta először a Viblance granolákat, akinél az életmódváltásom kapcsán jártam.”

 

“Ami számomra igazán furcsa volt, hogy a legtöbben azt kérdezték elsőre, hogy milyen fogyókúrás eszközt használok. Ebből látszik, hogy mennyire arra szocializálódtunk, hogy a gyors és lehetőleg erőfeszítésektől mentes megoldásokat keressük.”

Emellett anyuka és feleség is vagy. Mindkét gyermeked élsportoló. 

A Viblance termékek nagy könnyebbséget jelentenek a mindennapokban, mivel mindkét gyerekemnek én készítem össze a napi 5 étkezését, ami a sportolás miatt is fontos. Ez valljuk be nem egyszerű, viszont reggelire mindig valamelyik granolát, ropogós müzlit, vagy Szuperkását fogyasztják és uzsonnára is általában granola vagy granola szelet kerül a táskájukba. Nyaranta, amikor reggeli edzésük van, előtte nem szeretnek annyira korán enni, valami viszont kell, hogy legyen energiájuk. Ilyenkor szoktam granolát adni nekik, vagy egy granola szeletet, ami egy könnyed, de mégis tápláló étkezés edzés előtt és akár útközben is el tudják fogyasztani. Édesség helyett kipróbáltuk a granola bonbonokat és annyira ízlett, hogy karácsonykor szaloncukor helyett is ez került a fára.

“Összességében elmondhatjuk, hogy mostmár nem tudnánk elképzelni a mindennapjainkat a Viblance nélkül.”

 

Melyik termékeket fogyasztjátok rendszeresen?

Amióta rátaláltunk a Viblance-re nagyon megszerettük. A reggelik és uzsonnák 90%-ában ezeket a termékeket fogyasztjuk, így általában kilós kiszerelésben rendelünk, hogy az egész családnak elég legyen. A Pekándiós és a Cocoberry granolák nagy kedvencek nálunk. Az Amaretti Proteinkását is nagyon szeretjük, a granola szeletek pedig jól jönnek amikor a gyerekeknek az iskolába kell valami, vagy edzés előtt/után szükségük van az energiára.

Te is rendszeresen velünk reggelizel, nassolsz és nagy életmódváltáson mentél keresztül, esetleg elértél egy már régebben kitűzött célt? Megoldást jelentettek a Viblance termékek egy probléma kapcsán? Megosztanád velünk a történetedet? Írj nekünk egy rövid bemutatkozót a [email protected] címre.