Granola reggelire? Csanaky Lilla, táplálkozástudományi szakemberrel beszélgettünk

Zsolt és David, a Viblance márka alapító tagjai a vállalkozásuk indításakor nemcsak azt tűzték ki maguknak célként, hogy finom reggeli alternatívákat – elsőkörben granolákat- készítsenek, hanem az egészséges életmódra való ösztönzést is fontos üzenetnek tartották. Mára a sok törzsvásárló, és a Viblancet újonnan felfedezők is megerősítik, hogy igenis lehet valami egyszerre finom és egészséges.

 

Vannak azonban rendszeresen felmerülő kérdések, amikkel többször fordultatok már hozzánk:

Hízlal-e a granola?

Mikor célszerű fogyasztani?

Alapvetően reggelinek minősül-e?

Ezeket a kérdéseket most szakembernek tettük fel, hogy a titeket legjobban foglalkoztatott témákban még tisztábban lássunk. Csanaky Lilla, táplálkozástudományi tanácsadóval beszélgettünk.

smoothie bowl

Mindenki fél a szénhidráttól, a granola alapja viszont a jó minőségű, teljes kiőrlésű zabpehely. Az átlag ember számára mennyi szénhidrát fogyasztását javaslod naponta?

Lilla: A szénhidrát-fogyasztást illetően nehéz általánosítani, hiszen rengeteg tényező befolyásolja a javasolt mennyiséget. Az általános ajánlás a napi energiabevitel 50-60%-a, de én jobban kedvelem a testtömegre vonatkoztatott értékek megadását. Átlagos fizikai aktivitás mellett napi 3-4g/ttkg bevitele megfelelő lehet, rendszeresen sportolók számára ennél nagyobb mennyiség (5-7g/ttkg) javasolt.

Egy állóképességi sportoló esetében a napi ajánlott szénhidrát-bevitel bizonyos időszakokban akár a 7-10g/ttkg-ot is elérheti. Természetesen az épp aktuális célok a javasolt értékeket módosíthatják. Ha valaki fogyni szeretne, indokolt lehet valamivel alacsonyabb bevitel, azonban a drasztikus szénhidrát-megvonás hosszú távon a szénhidrát-anyagcsere felborulásához, komoly problémákhoz vezethet. Az sem mindegy, hogy milyen forrásból visszük be a napi szénhidrát-mennyiséget, az említett zabpehely és a granola magas rosttartalmának köszönhetően például remek választás.

Mikor ajánlod a granola fogyasztását? Ha valaki nem diétázik, csak egészségesen szeretne étkezni, akár az esti órákban is ehet belőle? Ebben az esetben, mennyit tartasz ideálisnak?

Lilla: Mivel a granola jellemzően gyorsan felszívódó szénhidrátot (juharszirup, kókuszvirág nektár, stb.) is tartalmaz, nem az esti órákban célszerű beilleszteni az étrendünkbe. Ez alól kivételt jelenthet, ha például egy intenzív edzés után esti étkezésről van szó. A javasolt fogyasztási mennyiséget sok tényező befolyásolja, például, hogy melyik napszakban, milyen élelmiszerekkel kombinálva fogyasztjuk. Egy étkezésre kb. 30-60 g-ot tartok ideálisnak.

KATTINTS: ROPOGÓS ÉS TÁPLÁLÓ VIBLANCE GRANOLÁK ÉS MÜZLIK, KRÉMES SZUPERKÁSÁK

Sokan aggódnak a szénhidrátok és a zsír kombinálásából eredő hízástól. Mikor kell és mikor nem kell emiatt aggódni?

Lilla: A kérdést vizsgáló kutatások eredményei jellemzően azt mutatják, hogy nincs negatív hatása annak, ha egyszerre fogyasztunk szénhidrátot és zsírt. Aggódni csupán akkor kell, ha valamelyikből, esetleg mindkettőből a szükségletünket meghaladó mennyiséget viszünk be.

granola növényi joghurttal

A természetes édesítés hívei vagyunk, így bio agavé sziruppal, tiszta juharsziruppal, illetve 100%-os almakoncentrátummal ízesítünk. Ezek pozitív és negatív tulajdonságait össze tudod foglalni nekünk?

Lilla: A felsorolt, természetes édesítőszerek fontos előnye a mesterséges édesítőszerekkel szemben, hogy kisgyermekkorban, várandósság és szoptatás alatt is teljes biztonsággal fogyaszthatóak. A finomított cukornál több ásványi anyagot tartalmaznak, de a napi ásványianyag-bevitelünket azért nem érdemes ezekre alapozni. Bizonyos állapotok, betegségek (például inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség) esetén minimalizálni kell ezek fogyasztását, mert a finomított cukorhoz hasonlóan gyors cukorszint-emelkedést és magas inzulinválaszt eredményez a fogyasztásuk.

Sokszor kérdezik tőlünk, hogy sportolás előtt is ehetnek-e egy kis granolát. Te inkább sportolás előtti vagy utáni fogyasztását tartod jobbnak? 

Lilla: Ha edzés előtt van még legalább 1-2 órád, akkor jó választás lehet a granola, feltéve, hogy az alacsonyabb zsírtartalmú termékek közül választasz. Edzés után is praktikus megoldást jelenthet, főleg ha valaki állóképességi sportot űz, hiszen ilyenkor a glikogénraktárak visszatöltése nagyon fontos.

 

zöld smoothie

A Kakaós Viblance granola egyébként pont az állóképességi edzést követően javasolt, mivel 4:1 arányban tartalmaz szénhidrátot és fehérjét. Erősítő edzés után, érdemes a granolát valamilyen magasabb fehérjetartalmú élelmiszerrel kombinálni.

Neked melyik a kedvenc Viblance granolád?

Lilla: Bár nem kóstoltam minden ízt, de azok közül, amiket kipróbáltam sem könnyű a választás… talán a zöldalmás ízlett leginkább. 🙂

Reméljük, hogy a cikk kimerítette a témához kapcsolódó kérdéseiteket. Ha mégis maradt bennetek megválaszolatlan kérdés, akkor bátran írjatok egy e-mailt vagy Facebook-üzenetet, és mi igyekszünk megválaszolni nektek!

 


Szívesen olvasnátok még többet tőlünk? Blogunkon változatos receptötletekből és érdekes cikkekből szemezgethettek!

 Kövessetek minket Instagramon és Facebookon, hogy mindig értesüljetek a legfrissebb hírekről, kedvezményekről, nyereményjátékokról!