Kik készítik a Viblance granolát? – Interjú Kaveczki Zsófival, a Viblance műhelyvezetőjével

Számtalan apróbb lépés előzi meg azt a pillanatot, amikor a vásárló boldogan önti a táljába a granolánkat. Az egyik ilyen fontos „mozzanat” mi más lehetne, mint maga a termékgyártás! Első interjúnkat Kaveczki Zsófival készítettük el, akit magunk között csak úgy emlegetünk A Chef.

Zsófi az, aki ismeri a műhelyünket a legapróbb részletekig. Ő az, aki a nyersanyag beérkezésétől egészen a végső csomagolásig ellenőriz minden pillanatot, hogy tényleg a legjobb minőségben jusson el a termék a vásárlóinkhoz.

Hogyan kereszteződött az utad a Viblance-szel?

Elég hosszú volt ez a bizonyos út, amely ide vezetett, abszolút nem így képzeltem el korábban az életemet. A Corvinuson végeztem nemzetközi tanulmányok szakon, és sokáig abban a hitben éltem, hogy társadalom tudományi pályára fogok lépni. Kerestem a helyem több nagyobb cégnél, dolgoztam itthon is és külföldön is.

Nagy hatással volt az életemre az, hogy vegánná váltam. Az alapdiploma megszerzése után elkezdtem egy mesterképzést, és az egyetem mellett olyan cégnél szerettem volna dolgozni amelynek az elveivel maximálisan tudok azonosulni. A Viblance elsőszámú célkitűzése, hogy minél szélesebb körben megismertesse az emberekkel a növényi alapú táplálkozást. Idővel rájöttem, hogy az, amit eddig tanultam az egyetemen, nem egészen az én utam. Ahogy lenni szokott, jókor jó időben jött egy lehetőség és így kezdtem el teljes erővel a cégnél dolgozni.

Hogy néz ki egy napod, amikor munkába állsz?

Az én feladatom, hogy felügyeljem a gyártás minden lépést a nyersanyag beérkezésétől egészen a csomagolásig. Rugalmasan osztjuk be egymás között a munkát, a lényeg, hogy minden munkafolyamat le legyen fedve. Jelenleg ötféle ízű granola található a kínálatban, ezeket felváltva készítjük el. Előző este már minden száraz hozzávalót összekészítünk, a sütés napján pedig az ún. mixet -, amely az olajokat és fűszereket tartalmazza – összekeverjük, majd ezt sütjük meg és csomagoljuk be. Nagyon leegyszerűsítve így néz ki a munkám, de ezt még kiszínezi a többi logisztikai lépés is.

Említetted, hogy vegán étrend szerint étkezel. Mesélnél egy kicsit erről?

Ahogy a legtöbben, úgy én is az internetről szereztem minden információt, amely ehhez vezetett. Könyveket, tanulmányokat olvastam a vegán életmódról, vagyis leginkább arról, hogy az állati eredetű étkezés nem egészséges. Eleinte csupán emiatt kezdtem el átállni a növényi étrendre. A nagy váltás akkor érkezett, amikor megnéztem a Földlakó c. dokumentumfilmet, ekkor váltam valójában vegánná, s nem fogyasztottam többé semmilyen állati eredetű ételt.

Tehát amikor elkezdted, akkor nem egyik napról a másikra történt a váltás…

Eleinte nem tartottam fontosnak a zéró toleranciát, hiszen nem volt mögötte komolyabb filozófiai elhivatottság. Miután azonban szembesültem ezekkel a borzalmakkal, már nem tudtam támogatni azon iparágakat, amelyek ilyen káros hatással vannak az állatvilágra. Idővel a kozmetikumok terén is átálltam a natúr termékekre, majd szépen lassan a háztartási tisztítószerék terén is váltottam…

Hogyan fogadta ezt a környezeted?

Talán ez a legnehezebb része ennek az életmódnak. Akárhogy próbálja az ember megértetni a környezetével az életmódját, azok, akik nem vegánok, gyakran azt gondolják, hogy mi ítélkezünk felettük, lenézzük őket. Próbáltam nem ezt éreztetni velük, hiszen ez egyáltalán nincs így. Csupán szerettem volna átadni azokat az információkat, amelyekkel én magam is megismerkedtem.

Jómagam is belefutottam abba, hogy idővel a baráti társaságom nagy része lecserélődött… Persze, rengeteg klassz, értékes embert ismertem meg ezután, tehát egyáltalán nem bánom. A családomtól is kaptam hideget-meleget, egyikünk sem tudja a másikat meggyőzni a maga igazáról, de szerencsére nem téma ez már a mindennapjainkban.

Mik a jövőbeni terveid, hol látod magad öt év múlva?

Megmondom őszintén, ezt a konkrét tervezést próbálom fokozatosan elengedni. A jelenlegi élethelyzetemben nagyon boldog vagyok és kiegyensúlyozott. Én hiszek a Viblance küldetéstudatában, és bár most még egy kicsi manufaktúra vagyunk, látom a márkánkban azt a lehetőséget, amely lehetővé teszi, hogy öt év múlva is az életem része legyen ez a munkahely.

Mit szeretsz legjobban a munkádban?

Szeretem, hogy itt egy igazi csapat vesz körül. Nagyon fontos Zsolt és David, a márka megalapítói számára, hogy a dolgozók jól érezzék magukat és élvezettel végezzék a munkájukat. Szerintem ez elképesztően fontos, és sajnos nagyon kevesen mondhatják el ezt ma a munkahelyükről…

Mivel foglalkozol a szabadidőben, amikor nem a granolagyártást felügyeled? 🙂

Több projekten is dolgozom emellett, például a Magyar Vegán Egyesület egyik alelnöke is vagyok. Egyre nagyobb lett az igény a magyar vegánok között is arra, hogy legyen egy érdekképviseleti szervük, amely összefogja és támogatja az embereket.

Azon dolgozunk, hogy ne érje diszkrimináció a vegánokat a munkahelyükön, vagy egy bírósági pernél ne legyen hátráltató tényező az, hogy valaki ezen elvek szerint szeretné felnevelni a gyermekét. Legfőbb feladatunk az információ terjesztése, hogy még több ember megértse: nem válik szélsőségessé az, aki átáll a vegén étrendre. Nem lesz ettől senki kívülálló, hiszen boldogan és egészségesen lehet így is élni. Ennek jegyében többféle programot, megmozdulást szervezünk.

Van egy nagyobb csapat, akikkel heti rendszerességgel tartunk ún. demókat. Laptoppal megyünk ki az utcára, ahol felvételeket vetítünk az állattartásról. Rengetegen állnak meg és jönnek oda hozzánk, úgy látjuk, egyre több embert érdekel ez a téma.

Mit üzensz a Viblance törzsvásárlóinak?

Nálunk minden zacskó szeretettel és odafigyeléssel készül, ennél jobban pedig szerintem semmi nem szolgálhatja mások egészségét.