„A falig elmegyünk, bármi is történik…” – Interjú a Viblance márka alapítóival, Zsolttal és Daviddel

Két év, rengeteg tapasztalat és egy jól kidolgozott misszió viszi előre a Viblance-t, amely napról napra újabb mérföldköveket ér el a saját útján. De mégis kik állnak a vállalkozás mögött? Babocsai Zsolttal és David Vermeersch-sel készítettünk interjút.

Két évvel ezelőtt együtt vágtatok bele a vállalkozásba. Hogyan oszlik meg kettőtök között a munka?

Zsolt: Alapvetően segítjük egymást mindenben, de két nagyobb területet osztottunk fel magunk között. David foglalkozik a teljes marketinggel és koordinálja a marketing csapat tagjait, én pedig a gyártás, sales és a HR területét vezetem. Vannak átfedések, a nagy döntéseket közösen hozzuk meg. Célunk, hogy idővel teljesen hátra léphessünk az operatív feladatoktól és más vezetői teendőkkel foglalkozhassunk.

Már régóta ismeritek egymást, honnan jött az ötlet, hogy vállalkozásba fogjatok?

Zsolt: A Viblance elindítását megelőzte már egy hatéves barátság. Az sosem volt kérdés, hogy fogunk-e közösen vállalkozni a későbbiekben, ez már az elejétől egyértelmű volt számunkra. Az sokkal nagyobb kérdőjel volt, hogy mire fogunk vállalkozni. A Viblance előtt volt már egy másik vállalkozási kísérletünk, amelyet inkább tanulópénznek tudnánk nevezni.  

 

Kezdetek…a fiúk legelső adag granolája

Miért pont a granola gyártásra esett a választás?

Zsolt: Az induló termékünk, vagyis a granola ötlete onnan ered, hogy David Belgiumban nőtt fel, és ott minden sarkon található egy granolázó. Viszont azt tapasztaltuk, hogy itthon még nem annyira ismert ez a termék, ezért ezzel léptünk a piacra. Van az egész vállalkozás mögött egy misszió, így nekünk nem csak a minőségi granola gyártás a célunk, sokkal inkább az egészséges életmódra való ösztönzés és informálás.

Mikor lépett az életetekbe az egészségtudatos életmód?

David: Tíz éves lehettem, amikor Belgiumban egy nagyon komoly betegség fertőzte meg a tehénállományt az országban. Akkoriban még fogyasztottam húst, és egyszer beteg lettem. Ezt a két tényt összemostam a fejemben, és azt hittem a hús miatt lettem rosszul. Ekkor döntöttem el, hogy vegetáriánus leszek.  Amikor megismerkedtünk Zsolttal, akkor adott nekem egy könyvet, amely arról szólt, hogy a növényi étrend mennyivel egészségesebb, mint a húsfogyasztó életmód. Nálam valahogy így indult ez a történet…

Zsolt: Az életem nagy részében aktívan sportoltam, de a húszas éveim vége felé erre egyre kevesebb időm jutott, és egyre több gyorskaját fogyasztottam ezzel párhuzamosan. Fizikailag is rosszabbul éreztem magam a hétköznapokban, így utánajártam a dolognak és szépen lassan eljutottam odáig, ahol most tartok. Törekszem az egészségtudatos életmódra és nagyrészt növényi étrendet követek.

Mire vagytok a legbüszkébbek az elmúlt két évből?

Zsolt: Lényegében arra, hogy itt ülünk és beszélhetünk arról, hogy két év. Nulla külső segítséggel meg tudtuk vetni a lábunkat a piacon és talpon is tudtunk maradni.

David: Én személy szerint arra vagyok a legbüszkébb, hogy a minőség mindig magas színvonalú. Az a legfontosabb, hogy a legjobbat alkossuk meg és ebből a mai napig nem engedünk egy kicsit sem.

Két év után már jobban látjátok a piac helyzetét, mi jelentette eddig a legnagyobb kihívást?

David: Az eddigi legnagyobb kihívás a vállalkozásban kezdetektől ugyanaz, legalábbis számomra. Ez pedig a munkaerő kérdése. Nehéz olyan embereket találni, akik tényleg szívvel-lélekkel beletesznek mindent és ugyanazzal a szemlélettel látják a vállalkozást, akárcsak mi. Sok olyan ember van, aki bejön és elvégzi a rá osztott feladatot, mint egy betanított robot. A csapatunkat próbáltuk úgy összekovácsolni, hogy tényleg mindenki szenvedéllyel végezze el a feladatát, amelyhez ért.

Hol látjátok magatokat öt év múlva?

Zsolt: Engem a leginkább az motivál, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki a Viblance-ből. Hogy ez öt év múlva hová fog vinni minket, azt még nem tudom. Célunk, hogy ezen a termékpiacon meghatározó cégnek számítsunk az országban, s netalán Európában is…

Volt olyan az elmúlt két évben, amikor fel akartátok volna adni?

Zsolt: Az sosem merült fel, hogy abbahagyjuk. A legjobban az jellemez minket, hogy a falig elmegyünk, bármi is történik. Most is egy olyan szituációban vagyunk, hogy egy nagyobb lépcsőt ugrottunk meg, mint amekkorára fel voltunk készülve. Ezzel vállaltunk egyfajta kockázatot is, de úgy vagyunk fele, hogy ha az A terv nem működik, akkor jöhet a B és C terv.

Mit üzentek a Viblance vásárlóinak?

Zsolt: Hatalmas köszönetet küldenék innen is minden vásárlónak. Annak ellenére, hogy nem voltunk abban biztosak, hogy lesz kereslet ezekre a termékekre ebben a minőségben és ebben az árkategóriában, most azt látjuk, hogy van egy tudatos vásárlói csoport Magyarországon is, akik megkeresik azokat a termékeket, amelyek eltérnek a mainstreamtől. Illetve azt üzenném, hogy érdemes továbbra is követni minket, mert ennél csak nagyobb dolgokkal jövünk…